Licitarski medenjaci

SASTOJCI:

  • 4 jajeta
  • 500g šećera
  • 500g meda
  • 2,5dcl vode
  • belo testo
  • medeno testo

PRIPREMA:

Za medenjake treba 2 testa, pola belog testa, pola medenog. Belo testo priređuje se kao za biskvit: 500g šećera, 4 jajeta, 2,5 dcl vode. Šećer i jaja se tuku, pa se dolije voda. U to se doda 3 dkg hladnog kvasca. Smesa se ulije u glatko brašno i umesi testo tako tvrdo kao za hleb. Testo treba da odleži u zdeli barem preko noći.

Medeno testo priređuje se posebno. Na gornju količinu belog testa treba 500g meda koji se prokuva (oko 5 minuta). Zatim se med ohladi da bude mlak i mesi sa glatkim brašnom, nešto mekanije od belog testa. Medeno testo dobro je da stoje više dana, ali mora odležati barem jednu noć.

Kad se medenjaci žele peći, uzima se jednaka količina belog i medenog testa i dobro zamesi zajedno. Zatim se razvija tanko, 2-3 mm, vadi kalupom i peče. Ako se medenjaci šire, treba u medeno testo dodati malo vode i brašna, pa ga premesiti. Kad su medenjaci pečeni, umačemo ih u šećerni sirup da dobiju glazuru. Sirup za glazuru kuva se dok ne porumeni. U njega se ulije malo ruma i doda vanila, radi mirisa i ukusa. [5]

Med u ishrani

Valid XHTML 1.0 Strict! | Website Security Test | O nama | Site map | Kontakt | Literatura | © 2004 - 2014 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor