PUPAVKE (rod Amanita)
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Agarigales / porodica-Amanitaceae
Rod je jedan od pripadnika reda Listićavki, Agarigales. Ovaj rod
okuplja u sebi jednu pored druge i najotrovnije i najukusnije jestive vrste.
Zato je kritičan i opasan za svakog početnika koji bi njegove primerke
skupljao za jelo.
Osnovne odlike roda su sledeće:
- Posedovanje opšteg vela, koje u mladosti celo plodište obavija kao u
ljusci, i čiji ostaci ostavljaju kasnije po površini gljive tragove u
obliku traka, krpica, krljušti, pahuljica ili penastih nakupina.
- Lamele slobodne, ne dosežu do stručka.
- Lamele i otrusina beli, eventualno tek s lakim krem, ružičastim ili
zelenkastim daškom, ali nikad toliko izraženim da bi se utisak beline
pokvario. Lamele guste, nežne, meke.
- Spore okrugle, ovoidne ili elipsoidne; hialine; u proseku velike između
8 i 13 mikrona; kod nekih vrsta amiloidne (uglavnom kod onih s neurezanim,
odnosno neiscrtkanim rubom klobuka), kod drugih neamiloidne (kod iscrtkanih
ili urezanih po klobuku.)
- To su u proseku veće gljive (prečnik klobuka veći od 5 cm),
lomljivog, mekog i sočnog mesa, tanjeg od širine lamela.
- Stručak je s prstenom ili bez njega, s volvom ili vez nje, s bulbom
ili bez nje - kako kod koje vrste. Uvek u osnovi beo, no kod niza vrsta išaran
u cik-caku bojama klobuka.
- Oblik klobuka većinom poluloptast do oblo ispupčen, u nekih
(Preslice) i s izbočinom; jastučast, samo kod nekih u starosti u
malo tanjurasto udubljen, odnosno valovit. Kod jedne polovine vrsta je rub
radijelno linearno urezan ili tamnije iscrtkan, kod druge nije.
- Stručak većinom jednako debeo (ne računajući bulbu ako
je ima), ili na dole postepeno širi, većinom s jačom korom i
mekšom trstikastom jezgrom, koja se kod starih gljiva može i cevasto
prošupljiti.
- Sve su vrste mikorizne, tj. uvek se moraju nalaziti u blizini drveća,
pa makar i više metara daleko u polju. Sve u velikoj meri osetljive na
kiselost zemljišta.
- Neke se vrste javljaju isključivo u proleće, druge već u
proleće, ali većina u dva talasa, početkom leta i u jesen.
Mi smo obradili sledeće vrste: