BISERKA (Amanita rubescens)
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Agarigales / porodica-Amanitaceae/ rod-Amanita
slika je sa sajta First Nature
- KLOBUK
- Na šeširiću ima tragove iz rane mladosti u
obliku mutnih krpica, zrna, biserčića, pa otuda i naziv biserka.
Boju klobuka ima i kao smeđa muhara (Amanita regalis).
Prečnika je oko 15cm, boje od svetlo oker do smeđe.
- LISTIĆI
- Beli, lomljivi, starenjem dobijaju crvene pege.
- BOJA
- Gljiva je karakteristične boje telećeg mesa.
- STRUČAK
- Ova robusna gljiva, iz familije povojnjača, koja obilato raste u svim
našim šumama, nema na dnu drške rodu svojstvenu
vrećicu, povoj, već mekano zadebljanje (koje je skoro uvek, čak i
među najmlađim primercima, napadnuto crvima).Na preseku crveni,posebno u dnu
drščice. Na drščici ima bogat prsten koji je nareckan.
- MESO
- Belo, nežno, bez mirisa, prijatnog ukusa i blago crveni.
- OTISAK SPORA
- Beo, veličina, oblik elipsoidan.
- DRŠKA
- Je visoka, oko 15cm, od krem do smeđe boje. U bazi je bulbozno proširena.
Nosi obešenu i narebranu manžetnu bele boje koja takođe crveni.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Pretežno na nižoj nadmorskoj visini, pored listopadnog drveća ili borova.
Raštrkano širom naše zemlje.
- VREME RASTA
- Od avgusta do novembra.
- JESTIVOST
- Biserka pripada uslovno jestivoj vrsti.
Pre upotrebe treba je izvesno vreme kuvati, vodu prosuti, pa zatim
pripremati za jelo. Ponegde se u gljivarskoj literaturi preporucuje i
skidanje kozice sa sesira. Ukus gljiva varira: prijatniji je kod onih
vrsta koje rastu u crnogoricnim sumama od onih koje su ubrane u liscarskim
sumama. Od biserki u Engleskoj prave kecap koji se koristi kao dodatak
raznim jelima. Biserka moze da se zameni sa otrovnim gljivama iz iste
familije: sa muharom (Amanita muscaria) i panterovkom (Amanita
pantherina)..
- SLIČNE VRSTE
- Moguća zamena otrovnom panterovkom (amanita pantherina) kojoj meso ne menja boju.