O čemu voditi računa pri kupovini meda?
Naravno da niste u mogućnosti da uvek znate da li med koji nameravate kupiti ima
sve dole navedene osobine. Razgovarajte sa prodavcima o medu koji prodaju i pokušajte
doznati što više podataka kako biste sami procenili njegov kvalitet.
- Kupujte samo prirodne proizvode bez hemijskih dodataka i izbegavajte industrijski med od
šećera i dodatnih aroma.
- Najznačajniji sastojci u medu gube se na temperaturi većoj od 40ºC. Zato je
potrebno da on bude "hladno" obrađivan.
- Filtrirani med je bistriji i izgleda čistije, ali se filtriranjem gube i važni
sastojci meda. Zato izbegavajte ovaj med.
- Kako ga sačuvati: Med treba da stoji u staklenoj ili keramičkoj posudi i to na
sobnoj temperaturi.
MED KOJI JE VISOKOG KVALITETA MORA DA ISPUNJAVA SLEDEĆE USLOVE:
- da sadrži najmanje 65% redukovanuh šećera (računato kao invertni
šećer), osim za medljikovac koji mora da sadrži najmanje 60% redukovanih
šećera;
- da ne sadrži više od 10% saharoze, pri čemu cvetni med sme da sadrži do
5,5% saharoze, med od kadulje i ruzmarina do 8%saharoze, a med od bagrema ,
lavande i medljikovac do 10% saharoze;
- da ne sadrži više od 21% vode;
- da ne sadrži više od 0,6% mineralnih materija, osim medljikovca, koji može
da sadrži najviše do 1% mineralnih materija;
- da ne sadrži više od 0,1% materija nerastvorljivih u vodi, osim muljanog i
topljenog meda, koji mogu da sadrže do 0,5% takvih materija;
- da ima ukus i miris(aromu) karekterističan za određenu vrstu meda;
- da nema miris drugih supstanci;
- da mu nije dodavan šećer(saharoza) ili drugi proizvodi koji su po izgledu
i sastavu slični medu;
- da nisu dodavana sredstva za konzerviranje i promenu boje;