Voštani poklopčići

Otklapanjem ćelija saća pre vrcanja meda dobijaju se voštani poklopčići. Ako je saće devičansko (iz koga se nisu legle mlade pčele), tada je to najkvalitetniji pčelinji vosak i zajedno sa medom ovi poklopčići čine izvanrednu poslasticu. Sem toga oni imaju i veoma interesantna lekovita svojstva. Idealni su za jačanje imuniteta, pa ih treba spremiti kao poseban pčelinji proizvod, jer oni to s pravom zaslužuju.

Voštani poklopčići blagotvorno su sredstvo u lečenju oboljenje sinusa, polenske kijavice, astme, faringitisa, tonititisa i laringitisa u količini od polovine do jedne kašičice nekoliko puta dnevno. Jedna vaspitačica iz Beograda mi je pričala kako je deci u obdaništu izlečila sinuse tako što im je davala da žvaću med u saću. U stomatologiji veoma su popularni kao sastojak poznate američke medene žvalaće gume čija je uloga da podstakne lučenje pljuvačnih žlezda i mehanički čisti zube od naslaga i kamenca.

Dr Stefan Stangaciu, internacionalni apiterapeutski konsultant, predsednik Udruženja apiterapeuta Nemačke i urednik sajta www.apitherapy.com, smatra da se alergija na polen može lako izlečiti, posebno kada se koriste voštani poklopčići kombinovani sa lokalnim medom.

Poznato je da žvakanje tamnijeg saća (ali ne starog i onog iz koga su se izlegle pčele) bez meda, daje dobre rezultate u slučaju prehlada. Dokazano je da čak i voštani delovi propolisa imaju antivirusna dejstva. Starije saće između ostalih sastojaka sadrži i dobar deo propolisa. Razlog tome je aktivnost pčela koje premazuju ćelije saća propolisom uvek pre skladištenja meda ili polena u njega. Što je saće starije, više puta je premazivano tankim slojem propolisa. Isto važi i za voštane poklopčiće koji su protkani tragovima propolisa kako bi se sprečio prodor mikroorganizama u med.

Lekovoitost voštanih poklopčića sa medom proizilazi iz same činjenice da oni sadrže u najvećoj koncentraciji dragocene supstance i iz meda i iz voska.

Ustanovljeno je da je žvakanje voštanih poklopčića sa medom ili meda u saću korisno za:

Valid XHTML 1.0 Strict! | Website Security Test | O nama | Site map | Kontakt | Literatura | © 2004 - 2014 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor