Pčelinji vosak kao lek

Priprema voska za terapiju: Pri pripremi voska za terapiju, njegove ploče se prethodno isitne na komadiće, a zatim se tope u posudi sa dvostrukim dnom ili se stave u manju posudu, a ova onda u veću sa zagrejanom vodom. Ukoliko je vosak krt ili posan, mora mu se dodati nešto voštanog ulja (na 4 kg voska, 1 litar ulja), kako bi bio mekan, savitljiv, mastan na dodir, da dobro upija i drži toplotu, a da ne depilira kožu pri skidanju. Takođe se, pri pripremi za upotrebu mora voditi računa da pritom u posudu sa voskom ne dospe ni kap vode, jer ona docnije može da opeče kožu. Posle upotrebe - skidanje voska sa obolelog dela, treba ga staviti u posudu gde će se zagrevati do 100 stepeni i postati tečan, u kom slučaju će iz njega ispariti kapi znoja ili vode, ako su do njega došli tokom upotrebe, a zatim ostaviti da se ohladi do ponovne upotrebe, do koje može doći čim se stvori skrama na površini, jer je to momenat kada je postignuta temperatura pri kojoj se primenjuje u terapiji. Pre stavljanja voska, mesto na koje se stavlja treba pripremiti: dobro oprati i osušiti (ako treba i obrijati), a posle skidanja obrisati upijanjem, nikako trljanjem. Debljina sloja pri stavljanju može biti od 0.5 do 1.5cm, a vreme držanja oko 30 min. Odmah po stavljanju voska na zglob, u prvih 10 min, temperatura - toplina je najveća (čak malo i pretoplo), dok je poslednjih 15 min prijatna, a zatim se vosak hladi i zateže, mada se toplina i dalje zadržava, ali niža nego ranije, dok zglob postaje pokretljiviji i dozvoljava dalje potrebne vežbe, koje su sastavni deo terapije.

Za astmu: na svaki sat u toku dana, po 15 min, žvakati 1/2 kašičice medno - voštanih poklopaca.

Za varenje (poboljšanje varenja): žvakati voštanu masu pčelinjeg saća iz koga je isceđen med. Dobro je i za sluzokožu organa za disanje.

Za grip, nazeb, sinuse (preventiva): svakog dana prožvakati po zalogaj saća i uz svaki obrok uzeti po 2 kašičice meda, voditi računa i o pravilnoj ishrani.

Za groznicu (senska): u toku 3-4 nedelje svakog dana, tri puta po 10-15 min, žvakati parče čistog pčelinjeg voska ili saća sa medom. Pored toga, pre doručka i pred spavanje uzimati mešavinu 2 kašičice meda i 2 kašičice jabučnog sirćeta, razmućenih u čaši vode.

Za zube (desni, karijes, oštećenje zubne gleđi): nekoliko puta u toku dana, po 10-15 min, žvakati medno saće, a još bolje ako deluje žvakanje žvake proizvedene na bazi voska sa dodatkom nekih materija koje sprečavaju stvaranje zubnog kamenca, a povoljno utiču na varenje.

Za kašalj: tri puta dnevno, po 10 min, žvakati voštano saće s medom.

Za koleno (otok): ujutru i uveče staviti na koleno oblog od pčelinjeg saća.

Za nos i grlo: u cilju čišćenja - svakog sata u toku dana žvakati 1/2 kašičice voštanog saća sa medom, oko 10 min.

Za pupak novorođenčeta: zagrejanu lopticu voska stanjiti do oblika metalnog novčića i priviti na pupak novorođenčeta za vreme kupanja, odnosno pre kupanja, a ukloniti posle kupanja.

Za reumu: pčelinji vosak lagano zagrevati, uz dodatak maslinovog ulja, zatim napraviti smešu u obliku lepinje i priviti na oboleli deo tela da stoji preko noći.

Za sinuse: obložiti sinuse blago zagrejanim voskom i ostaviti da stoji preko noći. Terapija traje 7 dana.

Za usne: mazati ispucale usne pomadom koja se pravi tako što se dobro izmešaju: 50g belog voska, 50g lanolina, 2g vazelinskog ulja i 0,5g ružine vodice (esencije).

Za uši (začepljenje i zujanje): komadić belog pamučnog platna (ili lanenog) saviti u vidu fišeka i pri dnu odseći tako da ostane mali otvor (rupica), zatim potopiti u rastopljeni vosak, ohladiti, pa vrh fišeka staviti u uvo i gornji deo zapaliti šibicom. Fišek zatim pridržavati sve dok ne sagori na 5-6 cm od uva, kada se fišek izvuče, a u uvo stavi komadić vate.

Valid XHTML 1.0 Strict! | Website Security Test | O nama | Site map | Kontakt | Literatura | © 2004 - 2014 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor