Medovina

Medovina je tip alkoholnog likera napravljen fermentacijom mešavine meda i vode. Medovina se u stara vremena davala vojnicima, koji su njime zalivali rane verujući da će brže da ih zacele. Medovina je bila više nego samo piće, poput vina, verovalo se u njene magične moći revitalizacije i lekovitosti, medovina je smatrana eliksirom za dug život. Ljudi su verovali da će, pijući je, postati besmrtni.

Verovalo se da medovina poboljšava muževnost i plodnost a u tome, kao i u svakom mitu i legendi, ima istine, jer je medovina bogata vitaminom B i amino-kiselinama koje podstiču izgradnju proteina koji deluju na izdržljivost. Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovek otkrio, med, kao osnovna sirovina, bio je lako dostupan u prirodi, koristio se za ishranu, a vremenom se dodavao raznim napicima i tako je nastala medovina. Medovina se dobija alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak kojim se dobija isti je kao u proizvodnji vina.

Prema nekim ispitivanjima, medovina sadrži oko:

Može da se proizvodi kao alkoholno i kao bezalkoholno piće,prijatne je arome i ukusa. Medovina nije veštačko piće, naprotiv, ona je prirodni proizvod sličan vinu, pošto se osnovni sastojci med, odnosno grožđe, pod uticajem alkoholog vrenja, pretvaraju u alkohol i ugljen-dioksid. Kao što kod vina ukus i kvalitet zavise od sorte grožđa i njegovih osobina, tako i kvalitet medovine zavisi od vrste meda, načina njegove proizvodnje i starosti.

Medovina je piće za koje tvrde da popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit, ali i usporava starenje! U stara dobra vremena tajna srećnog braka krila se u alkoholnom napitku, život je bio mnogo jednostavniji a tajna srećnog braka krila se u običnom alkoholnom napitku na bazi meda. Upravo venčane parove mnogi su terali da piju medovinu svake noći, punih mesec dana nakon stupanja u brak. Plod tog recepta, u bračnom razdoblju koje se i danas naziva medeni mesec, pokazao bi se devet meseci kasnije.

Priprema medovine: U veći lonac ulijemo 4 litre prethodno prokuvane i ohlađene vode. Dodamo 2 kilograma meda promešamo i stavimo na vatru. Prilikom kuvanja trebamo skidati penu, a u slučaju da nam tekućina počinje vreti ulijemo malo hladne vode. Ohlađenu smesu prelijemo u 10 litarnu staklenku dodamo prethodno pripremljenu smjesu promućkamo i pokrijemo gazom ili cediljkom. Staklenka se drži na toplom i promućkamo je svaki dan. Nakon 6-7 dana počinje vrenje. Kad počinje vrenje u staklenki (šum) dopunimo prokuvanom i ohlađenom vodom začepimo čepom od pluta kroz koji prolazi plastična cev za fermentaciju. Vrenje i zrenje medovine traje otprilike 3 meseca. Tokom tog vremena odvajamo talog. Prelijemo pažljivo u drugu posudu. Staklenku operemo i vratimo medovinu u nju. Tako čuvamo do proleća na sobnoj temperaturi. Čistimo od taloga i tad treba dozrevati kao vino do leta. Medovina spremljena na taj način ima oko 14% alkohola, a količina alkohola ovisi o dužini i načinu vrenja medovine.

Med u ishrani

Valid XHTML 1.0 Strict! | Website Security Test | O nama | Site map | Kontakt | Literatura | © 2004 - 2014 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor