SMRČCI (rod Morchella)
razred-Fungi / klasa-Ascomycetes / red-Pezizales / porodica-Morchellaceae
Osnovne odlike roda su jako naborana ili uzdužno rebrasta glavica i valjkastom
ili uzdužno rebrastom šupljom drskom, brašnjave povrsine. Svi se jedu
prženi ili kuvani, pošto sirovi izazivaju crevne smetnje.
Osnovne odlike roda su sledeće:
- Visina od 5 do 15 cm. Okruglast, valjkasto kupast, uzdužno naboran, smeđi
šešir. Beličasta drška.
Nalaze se u proleće u niskoj travi u proređenim šumama, od oko 300
do 3000 m nmv. Ima ih više vrsta i sve su jestive (običan smrčak,
debelonogi smrčak, kupasti smrčak, rebrasti smrčak) ali nema opasnosti sa zamenom
sa otrovnim gljivama. Pošto sadrže termo labilnu halvela kiselinu, koja je toksična,
pre upotrebe smrčke treba obariti (blanširati). Dobri su sušeni kao začin
Mi smo obradili sledeće vrste: