Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

REBRASTI SMRČAK
(Morchella conica var. costata Vent)

razred-Fungi / klasa-Ascomycetes / red-Pezizales / porodica-Morchellaceae / rod-Morchella

Kupasti smrčak
slika je sa sajta Portraits of Mushrooms from Japan

KLOBUK
Visok 5-12cm (kod forme virescens čak i do 18cm), širok na najdebljem delu između 3-11cm. Mladi je češće obao, kao vreća i gotovo kao jaje, stariji češće više ili manje izdužen, prema vrhu sve uži, a na vrhu bilo sa oštrim, bilo sa otupljenim, kao odrezanim, šiljkom - na oba oblika nađu se u svim fazama. Na dnu mu je rub dosta izbačen, između njega i stručka je vidljiv kanal zakrivljen tanjom opnom, kao kakva kragna stegnut uz grlo, od slučaja do slučaja različito široko. Po spoljašnjoj površini klobuka pružaju se jače izražena uzdužna rebra, izdignutija od poprečnih i tamnija, u starijih gotovo crna. U malim jamama koje nastaju ukrštanjem tih žilastih rebara leži i himenijalni sloj, a on je vlažan i gotovo masno sjajan, pretežno siv, ređe smeđesiv, pri početnom sušenju malo maslinast, a u robustnije forme virescens u maslinasto i gotovo zelenkasto ističu se još više; inače maslinastočađav, sivosmeđ, čak i malo riđe, naročito na spljoštenom vrhu.
OTRUSINA
Oker
STRUČAK
Beo, stariji malo žućkast ili sivkast, go, bez zrnaca na površini; nagore, a jos češće nadole, širi, visok, 5-12cm, širok 3-9cm, pri dnu sa jakim brazdama, vrlo često ispresavijan i zgrčen, često sa pregibom, tako da je glava polegnuta po zemlji. Kao i klobuk, potpuno je šupalj, jedino se u dnu iznutra zadebljani slojeviti delovi priljubljuju jedan uz drugi, tako da dobrim delom ispunjavaju šupljinu.
MESO
Deblje nego u bilo kojeg smrčka, u klobuku do 5 mm, u stručku do 8mm. Čini se kao vosak, dosta elastično i u starijih žilavo, posebno u stručku. Belo, blagog ukusa i profinjenog mirisa.
MIKROSKOPIJA
Spore eliptične, pretežno izduženo, sa eksudatom unutar i spolja stenke, sa kapljicama ili bez njih: 16-24/9-12-(14)µm. Asci u bazi jako, do 20µm, zadebljani, nemyloidni, uniseriatni, ma kako spore često stoje savim poprečno, često proširenih i do 35µm, inače: 260-390/17.75-22µm. Parafize septirane, granaju se već od dna, zadebljene pri vrhu 8.5-14.5µm.
STANIŠTE I RASPROSTANJENOST
Isključivo ruderalna gljiva, mahom na smetlištima, traži hidroliziranu celulozu, te se zbog toga većinom nalazi kraj ili ispod trulih papira, naročito kartona, odnosno krpa odstojalih 2 do 4 godine na otvorenom. Inače preferira peščano tlo. Vrlo čest.
DOBA
Među prvima u sezoni, do polovine ili do kraja maja.
JESTIVOST
Prvorazredna i veoma aromatična gljiva, dolazi odmah posle pepeljastog smrčka. Treba jedino paziti da nije prestar, tj. da mu sa unutrašnje strane bubuljice nisu počele crvenkasto smeđiti. Ako se klobuk raspada, to je isto znak prestarelosti. Temeljno opran i temeljno isceđen, najbolji je pohovan ili pržen, ali može se i na sve ostale načine uživati, samo ne sirov. Lako se suši i tada je još bolji.
SLIČNE VRSTE
Visoki smrčak, Morchella elata Fr., u mnogo čemu mu je upadljivo nalik, razlikuje se najlakše ipak po zrncima na stručku, i to krupnim i upadljivim.
Literatura [2]
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor