REBRASTI SMRČAK
(Morchella conica var. costata Vent)
razred-Fungi / klasa-Ascomycetes / red-Pezizales / porodica-Morchellaceae / rod-Morchella
slika je sa sajta Portraits of Mushrooms from Japan
- KLOBUK
- Visok 5-12cm (kod forme virescens čak i do 18cm), širok na najdebljem delu
između 3-11cm. Mladi je češće obao, kao vreća i gotovo kao
jaje, stariji češće više ili manje
izdužen, prema vrhu sve uži, a na vrhu bilo sa
oštrim, bilo sa otupljenim, kao odrezanim, šiljkom - na oba
oblika nađu se u svim fazama. Na dnu mu je rub dosta izbačen, između
njega i stručka je vidljiv kanal zakrivljen tanjom opnom, kao kakva
kragna stegnut uz grlo, od slučaja do slučaja različito široko. Po
spoljašnjoj površini klobuka pružaju se jače izražena uzdužna
rebra, izdignutija od poprečnih i tamnija, u starijih gotovo crna. U malim
jamama koje nastaju ukrštanjem tih žilastih rebara leži i himenijalni
sloj, a on je vlažan i gotovo masno sjajan, pretežno siv, ređe smeđesiv,
pri početnom sušenju malo maslinast, a u robustnije forme virescens
u maslinasto i gotovo zelenkasto ističu se još više; inače
maslinastočađav, sivosmeđ, čak i malo riđe, naročito na
spljoštenom vrhu.
- OTRUSINA
- Oker
- STRUČAK
- Beo, stariji malo žućkast ili sivkast, go, bez zrnaca
na površini; nagore, a jos češće nadole, širi, visok, 5-12cm,
širok 3-9cm, pri dnu sa jakim brazdama, vrlo često ispresavijan i zgrčen,
često sa pregibom, tako da je glava polegnuta po zemlji. Kao i klobuk, potpuno je
šupalj, jedino se u dnu iznutra zadebljani slojeviti delovi priljubljuju
jedan uz drugi, tako da dobrim delom ispunjavaju šupljinu.
- MESO
- Deblje nego u bilo kojeg smrčka, u klobuku do 5 mm, u stručku do
8mm. Čini se kao vosak, dosta elastično i u starijih žilavo, posebno u
stručku. Belo, blagog ukusa i profinjenog mirisa.
- MIKROSKOPIJA
- Spore eliptične, pretežno izduženo, sa eksudatom unutar
i spolja stenke, sa kapljicama ili bez njih: 16-24/9-12-(14)µm. Asci u
bazi jako, do 20µm, zadebljani, nemyloidni, uniseriatni, ma kako spore
često stoje savim poprečno, često proširenih i do 35µm, inače:
260-390/17.75-22µm. Parafize septirane, granaju se već od dna,
zadebljene pri vrhu 8.5-14.5µm.
- STANIŠTE I RASPROSTANJENOST
- Isključivo ruderalna gljiva, mahom na
smetlištima, traži hidroliziranu celulozu, te se zbog toga većinom nalazi
kraj ili ispod trulih papira, naročito kartona, odnosno krpa odstojalih 2
do 4 godine na otvorenom. Inače preferira peščano tlo. Vrlo čest.
- DOBA
- Među prvima u sezoni, do polovine ili do kraja maja.
- JESTIVOST
- Prvorazredna i veoma aromatična gljiva, dolazi odmah posle
pepeljastog smrčka. Treba jedino paziti da nije prestar, tj. da mu sa
unutrašnje strane bubuljice nisu počele crvenkasto smeđiti. Ako se klobuk
raspada, to je isto znak prestarelosti. Temeljno opran i temeljno isceđen,
najbolji je pohovan ili pržen, ali može se i na sve ostale načine uživati,
samo ne sirov. Lako se suši i tada je još bolji.
- SLIČNE VRSTE
- Visoki smrčak, Morchella elata Fr., u mnogo čemu mu je
upadljivo nalik, razlikuje se najlakše ipak po zrncima na stručku, i to
krupnim i upadljivim.