PRAVI SMRČAK (Morchella esculenta)
razred-Fungi / klasa-Ascomycetes / red-Pezizales / porodica-Morchellaceae / rod-Morchella
slika je sa sajta Rogers Mushrooms
- OBLIK
- Ima oblik nepravilnog saća. Na vrhu je glatka, a niže je malo izbrazdana.
- KLOBUK
- Okruglasto jajolikog oblika, žućkast ili svetlosmeđ, 4-8 cm širok, pokriven
nepravilnim jamičastim udubljenjima, komore se poput rebarca isprepliću i gube
prema dnu udubljenja. Alveole poligonalne, sasvim nepravilno raspoređene i vijugave, do 1cm
široke, ravnog dna; sekundarna rebra većinom necelovita, prekidaju se pre nego dođu
do susednog primarnog.
- HIMENIJALNI SLOJ
- STRUČAK
- 4-6 cm visok, zajedno s klobukom naraste do 12 cm visine, pokriven je finim
zrncima, belkast, kasnije malo požuti, prema dnu je naboran i naduvan
odebljan, šupalj kao i klobuk.
- MESO
- Kod krupnijih primeraka i do 2,5 mm debelo, voštano, elastično,-žilavo, posebno
u stručku, starije lomljivo. Prijatnog je ukusa i neprimetnog mirisa.
- MIKROSKOPIJA
- Morčela ima važnu karakteristiku, koja je čini drugačijom od ostalih gljiva.
Ta karakteristika igra veoma važnu ulogu kod njihove reprodukcije. I objašnjava
zašto je njih bilo teško kultivisati. Ova karakteristika se zove SCLEROTIUM. To je
velika struktura, sa velikim ćelijskim zidovima. Sclerotium dozvoljava organizmu da
preživi u nepovoljnim uslovima. Takođe kontroliše šta će Morčela
da radi kada dođe vreme za reprodukciju.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Morže se naći na dobro osušenom zemljištu ispod drveća. Obično
ostvaruje simbiozu sa drvecem, povezujući vlakna sa korenovima. Česta je i na ivicama
bašta, a takođe je pronađena i na područjima koja su uništena
šumskim požarima. Bude je na jednoj parceli na stotine, zatim kilometrima nijedne.
Najlakše ćemo je pronaći na niskim obalama, gde reka plavi i time donosi
krečnjak. Isto tako na mestima gde se iskopao pesak,pa je donji vapnenac izbačen na
površinu.
- DOBA
- Najčešća je u aprilu i maju.
- JESTIVOST
- Ova gljiva je jestiva i nema karakterističan ukus, ali pošto sadrže termolabilnu
halvela kiselinu, koja je toksična, smatra se da sirovi izazivaju crevne smetnje, pa se
pre upotrebe termički obradjuju (peku, prže ili kuvaju), pre pripreme,
preporučuje se da smrčke treba obariti (blanširati). Naročito su dobri
sušeni, kao začin.
- SLIČNE VRSTE
- Postoji opasnost da se ova vrsta gljive pomeša
sa smrtonosnom vrstom Gyromitra esculenta,koja je crveno-braon boje,
klobuk je nalik kori mozga i izdeljen je na nekoliko delova. Slična gljiva je i
Hellvela Crispa, čija je drška izbrazdana spolja a u unutrašnjosti
je podeljena na kanale. Veoma ju je teško razlikovati od običnog smrčka,
koji isto tako ima nepravilno raspoređene i duboke jamice, pa prolazi i kroz iste boje.