SHII-TAKE Lentinus edodos
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Tricholomatales / porodica-Pleurotaceae / rod-Lentinus
slika je sa sajta Mykolog.com
- KLOBUK
- 5-15cm, jastučast ili
prilično spljošten, na temenu ili zaravljen ili sa malom jamicom,
ili pak obrnuto, zaobljeno ispupčeniji; rub podvrnut, pa
ispružen, a često i malo talasasto nadignut, oštar, fino baršunast
ili gusto i sitno vlaknast. Teme najtamnije,
čokoladnosmeđe ili crno, zonalno ograničene celovite
kožice, koja se niz strane, u snopicama belih do smeđih
dlačica, formira u manje ili veće trouglasto ušiljene
krljušti. Te strane su svetlije od temena, no još uvek dosta
tamnosmeđe, jednom sa sivkastom, drugi put sa riđom premisom;
sam rub, često ogoljen od gornjeg sloja kožice, u osnovi je kartonski ili
peščano kožnate boje. Događa se i da se oba sloja rascepe u
radijalnom pravcu, tako da proviruje belo meso.
- LISTIĆI
- prirasli uzlazno, sa većim jarkom,
ponekad i zupcem, pa i sa rebrastim produžetkom niz stručak; veoma
gusti i tanki, sa lamellulama izmešani, 4-7mm široki, često
krivudavi, zupčaste oštrice. Dugo beli, zatim malo (smećkasto)
žućkasto nahukani, stariji i prignječeni poprimaju i riđe mrlje.
- OTRUSINA
- Bela.
- STRUČAK
- 3-6,5/1-1,8cm, većinom valjkast,
ređe blago trbušast, češće bulbozno zadebljan pri dnu;
ekscentričan ili zavrnut, retko ravan. Na beloj ili
svetloj kožnatosmeđoj osnovi belim ili smeđim nitima koprene
gusto obrastao, često u obliku vunenastih krljušti ili zarolanih
pojaseva, no po nekim partijama često i bez lupe kao go ( sa retkim
tačkastim pahuljama) ; krut; tvrd i pun.
- MESO
- Debelo i kompaktno, prilično tvrdo čak i u klobuku. Ukus lako papren,
miris začinski, prijatan.
- MIKROSKOPIJA
- Spore hyaline, vrlo svetle, jedva vidljive membrane, izdužene do cilindrično
elipsoidne, 5-9,5/2,5-3,5µ. Bazidiji 20-26/5-6µ. Sterigmata oko 5µ.
Bez cystida.
- STANIŠTE I RASPROSTANJENOST
- Domovina Shii-take je
Japan, gde raste i od davnina se uzgaja na drvetu pazanija, ali se u
poslednjoj deceniji sve više uzgaja i u Evropi. Otkrilo se da joj
prijaju i naši hrastovi, bukve, kesteni,pa čak i johe i brestovi. Pečurka
najbolje uspeva na drveću koje je u unutrašnjosti vlažno, a spolja suvo.
Spore se lako razvijaju u piljevini, a grane, debele 5-10 cm, cepe se micelijumom
po celoj dužini.
- DOBA
- Cele godine u talasima, sa razmakom od dva
meseca ako se održava temeperatura iznad 10 stepeni C.
- JESTIVOST
- Vrlo ukusna gljiva, služi se i kao prvorazredan začin, lako se suši.
- SLIČNE VRSTE
- Samo daleke asocijacije može pobuditi razorna cehavka (Pholita destruens).
Ona ima smeđu otrusinu i raste na topolama i jablanovima.
- PRIMENA U MEDICINI
- Ova gljiva je višestruko
lekovita. Sadrži brojne vitamine, aminokiseline, lipide i karbohidrate.
U zavisnosti od veličine pečurke, zavisi i koncentracija ovih sastojaka.
Sadrži aminokiseline leucin i lizin, koje nedostaju mnogim vrstama
žitarica. Od vitamina, u njoj se nalaze B1, B2 i B12.
U njoj je otkriven niz aktivnih supstanci i antibiotika širokog
spektra, naročito delotvornih kod polimijelitisa. Ipak najviše se
koristi za lečnje tromboze-njen sastojak eritadenin za nedelju dana
može smanjiti količinu holestelora u krvi za 25%. Stoga se, na
primer, u Saveznoj Republici Nemačkoj gotovo cela godišnja
proizvodnja ove gljive otkupljuje za farmaceutsku industriju, te malo
preostaje za tržnicu, na kojoj je osam puta skuplja od šampinjona.