Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

SHII-TAKE Lentinus edodos

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Tricholomatales / porodica-Pleurotaceae / rod-Lentinus

Shii-take
slika je sa sajta Mykolog.com

KLOBUK
5-15cm, jastučast ili prilično spljošten, na temenu ili zaravljen ili sa malom jamicom, ili pak obrnuto, zaobljeno ispupčeniji; rub podvrnut, pa ispružen, a često i malo talasasto nadignut, oštar, fino baršunast ili gusto i sitno vlaknast. Teme najtamnije, čokoladnosmeđe ili crno, zonalno ograničene celovite kožice, koja se niz strane, u snopicama belih do smeđih dlačica, formira u manje ili veće trouglasto ušiljene krljušti. Te strane su svetlije od temena, no još uvek dosta tamnosmeđe, jednom sa sivkastom, drugi put sa riđom premisom; sam rub, često ogoljen od gornjeg sloja kožice, u osnovi je kartonski ili peščano kožnate boje. Događa se i da se oba sloja rascepe u radijalnom pravcu, tako da proviruje belo meso.
LISTIĆI
prirasli uzlazno, sa većim jarkom, ponekad i zupcem, pa i sa rebrastim produžetkom niz stručak; veoma gusti i tanki, sa lamellulama izmešani, 4-7mm široki, često krivudavi, zupčaste oštrice. Dugo beli, zatim malo (smećkasto) žućkasto nahukani, stariji i prignječeni poprimaju i riđe mrlje.
OTRUSINA
Bela.
STRUČAK
3-6,5/1-1,8cm, većinom valjkast, ređe blago trbušast, češće bulbozno zadebljan pri dnu; ekscentričan ili zavrnut, retko ravan. Na beloj ili svetloj kožnatosmeđoj osnovi belim ili smeđim nitima koprene gusto obrastao, često u obliku vunenastih krljušti ili zarolanih pojaseva, no po nekim partijama često i bez lupe kao go ( sa retkim tačkastim pahuljama) ; krut; tvrd i pun.
MESO
Debelo i kompaktno, prilično tvrdo čak i u klobuku. Ukus lako papren, miris začinski, prijatan.
MIKROSKOPIJA
Spore hyaline, vrlo svetle, jedva vidljive membrane, izdužene do cilindrično elipsoidne, 5-9,5/2,5-3,5µ. Bazidiji 20-26/5-6µ. Sterigmata oko 5µ. Bez cystida.
STANIŠTE I RASPROSTANJENOST
Domovina Shii-take je Japan, gde raste i od davnina se uzgaja na drvetu pazanija, ali se u poslednjoj deceniji sve više uzgaja i u Evropi. Otkrilo se da joj prijaju i naši hrastovi, bukve, kesteni,pa čak i johe i brestovi. Pečurka najbolje uspeva na drveću koje je u unutrašnjosti vlažno, a spolja suvo. Spore se lako razvijaju u piljevini, a grane, debele 5-10 cm, cepe se micelijumom po celoj dužini.
DOBA
Cele godine u talasima, sa razmakom od dva meseca ako se održava temeperatura iznad 10 stepeni C.
JESTIVOST
Vrlo ukusna gljiva, služi se i kao prvorazredan začin, lako se suši.
SLIČNE VRSTE
Samo daleke asocijacije može pobuditi razorna cehavka (Pholita destruens). Ona ima smeđu otrusinu i raste na topolama i jablanovima.
PRIMENA U MEDICINI
Ova gljiva je višestruko lekovita. Sadrži brojne vitamine, aminokiseline, lipide i karbohidrate. U zavisnosti od veličine pečurke, zavisi i koncentracija ovih sastojaka. Sadrži aminokiseline leucin i lizin, koje nedostaju mnogim vrstama žitarica. Od vitamina, u njoj se nalaze B1, B2 i B12. U njoj je otkriven niz aktivnih supstanci i antibiotika širokog spektra, naročito delotvornih kod polimijelitisa. Ipak najviše se koristi za lečnje tromboze-njen sastojak eritadenin za nedelju dana može smanjiti količinu holestelora u krvi za 25%. Stoga se, na primer, u Saveznoj Republici Nemačkoj gotovo cela godišnja proizvodnja ove gljive otkupljuje za farmaceutsku industriju, te malo preostaje za tržnicu, na kojoj je osam puta skuplja od šampinjona.
Literatura
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor