GRMOŠČICA, GRMAČA
Armillariella tabescens | Clitocybe tabescens
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Tricholomatales / porodica-Tricholomatacae / rod-Clitocybe
slika je sa sajta Morel Mushroom Hunting
- KLOBUK
- 4-15cm, u svim fazama ispupčen
(nikad ni pljosnat ni udubljen), jedino stariji počesto s jednim spuštenim
a drugim podignutim krilom, i talasast po rubu, uvek sa zaobljenom izbočinom
u sredini. Po tom izbočenom temenu, a često i šire,
suva, hrapava kožica raspucana je na sitnije ljuspice i na krupnija
polja, tako da u drugom slučaju, na površinu proviruje belo meso.
Rub klobuka nije iseckan ni urezan. Boje meda, žutosmeđ, ali
nekad veoma svetao, gotovo u posebno razvijenim primercima pa deluje kao
beo. Ljuspice su zrnolike, piramidalno ušiljene, tamnije od osnove,
tako da prema rubu klobuk izgleda znatno svetliji.
- LISTIĆI
- Manje-više silazni, tanki, srednje gusti, pomešani sa lamellulama,
katkad široki, nekad uski; beli ponekad sa mesnatim ili izabel tonom.
Stariji se tačkasto smeđe ili poput rđe mrljaju.
- OTRUSINA
- Bela.
- STRUČAK
- 6-10( 12 )/(0,6)0,8-1,8cm valjkast, tek se u dnu korenasto sužava. Gladak, bez
brazda, go samo ponekad pri vrhu sa sitnim smeđežutim pahuljama, a
dnu s nekoliko vlakana. Bez prstena i bez prstolike zone, jednostavno
postepeno odozgo nadole tamniji ( od belog vrha do smeđeg dna ). Bilo
pun, bilo cevast, bilo potpuno šupalj. Tvrd, ali ni "celulozan"
ni plutast.
- MESO
- Tanko, elastično,
no u ustima mekano, hygrophano, u debljem delu klobuka i u gornjem delu
stručka belo, drugde smeđim prožeto. Ukus blag, posebno nakon
dužeg žvakanja; miris ugodno osvežavajući, no slab.
- MIKROSKOPIJA
- Spore hyaline, neamyloidne, cilindrično do kapljoliko elipsoidne: 8,5-12/5-7µ.
Oštrica fertilna, bez cystida ili sterilnih dlačica.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- U gustim i brojnim grmovima na panjevima i okolo njih, vrlo često
na korenju, tako da prividno raste na zemlji. I kao parazit, na
listopadnom drveću najčešće na hrastovom i kestenovom, ređe na
bukovom i bagremovom. Voli topla, sunčana staništa.
- DOBA
- ( VII ) VIII-X ( XI )
- JESTIVOST
- Dobra jestiva gljiva, pogotovo za supu, kuvanje i kiseljenje. Ima odličan ukus
ukoliko se dobro skuva (najmanje 15 minuta). U suprotnom može da izazove veoma neprijatne bolove u
stomaku. Ne bi se trebala jesti u velikim količinama.
- SLIČNE VRSTE
- Mnogo se brka s puzama, Armillariella mellea, koje zaista liče, ali se
lako razlikuju po tome što nema ni traga prstenu na stručku.
Od otrovnih sumporača razlikuje se po svojim u osnovi belim
listovima i belom otrusinom, te po blagom ukusu mesa. Nikako ih ne smete pomešati
sa nekim otrovnim gljivama narandžaste boje.