razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Polyporales / porodica-Polyporaeae / rod-Trametes
© Duško Obradović, Gimnazija "Veljko Petrović" Sombor
Zbog svoje konzistencije spada u grupu nejestivih gljiva, ali je proučavana kao lekovita. Iz ćuranovog repa izolovani su lekoviti polisaharidi PSK "Kureha" l987.godine u Japanu i PSP polisaharidpeptid koji sadrži 10% peptida i 90% polisaharida. Kao i kod istraživanja lekovitosti drugih gljiva, najviše eksperimenata je urađeno na miševima, gde su glavna istraživanja bila usmerena ka dokazivanju antitumornog dejstva. Dobijeni rezultati pokazali su da kod ćuranovog repa postoji dosta izraženo antitumorno dejstvo i to posebno ako se daje u kombinaciji sa hemio ili radio terapijom.
Ispitivanja na pacijentima, rađena na onkološkim institutima u Japanu i Kini, pokazala su da Trametes versicolor u kombinaciji sa radio terapijom, odnosno polisaharid PSK produžava preživljavanje kod pacijenata sa tumorom grlica materice od 11-25% u zavisnosti od stadijuma bolesti. U pogledu antitumorne aktivnosti, PSK deluje direktno na ćelije tumora i povećava proizvodnju antitumornih ćelija i kod drugih vrsta.
Farmakološka aktivnost ćuranovog repa nije iscrplena ovim. Njegovo delovanje dokazano je i kod dijabetesa, tromboze, reumatizma, povišenih masnoća u krvi, protiv upala. Deluje kao vazodilatator, antiaritmik i učestvuje u formiranju i razgradnji prostaglandina.
Vrlo je interesantna antibiotska aktivnost ćuranovog repa koji uvećava antibakterijski potencijal i produžava antibakterijski efekat antibiotika. Može takođe povećati antibiotsku osetljivost nekih bakterija rezistentnih na antibiotike.
Trametes versicolor povećava opšti imunitet organizma, deluje antivirusno i poboljšava stanje kod lošeg apetita, zamora, slabosti i depresivnog stanja. Curanov rep se u tradicionalnoj medicini Dalekog Istoka koristi kao zdrava hrana u obliku praška, čaja ili u kapsulama. Obzirom na tvrdu konzistenciju gljive najčešća je upotreba u obliku čaja. Ako se koristi kao kapsulirani preparat, doza je 400mg dva puta u toku dana. Za čaj se koristi 5gr gljive na 100ml vode. Kuva se 30 minuta, ostavi da se prohladi i pije u gutljajima, a dnevna doza ne treba da bude veća od 20gr gljive. Osušena se može samleti i pola kafene kašičice se može staviti u hranu u toku dana. Dok je mlada i sveža ova gljiva se može koristiti i za spremanje supa uz dodatak raznog povrća i morskih plodova, što je omiljena hrana u Kini i Japanu. Ćuranov rep je slatkastog ukusa, blago povećava energiju i ojačava dušu (podiže raspoloženje).
Ranija istraživanja su bila bazirana pre svega, na korišćenje preparata napravljenih od ekstrakta micelija ili plodnog tela, a nova istraživanja sve više forsiraju korišćenje cele gljive.
Toksičnost ove gljive, za razliku od mnogih standardnih tableta protiv raka, je izuzetno mala i veoma retka. Ne pokazuje imunosupresivnu aktivnost.
Potrošnja ćuranovog repa u Japanu je veoma velika. Gljiva se može naći u prodavnicama zdrave hrane, osušena i upakovana.