ŽUTI HLEB, ŠUMSKO PILE, VRBOVAČA
(Laetiporus sulphureus)
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Polyporales / porodica-Polyporaceae / rod-Laetiporus
© Duško Obradović, Gimnazija "Veljko Petrović" Sombor
- KLOBUK
- Velik, mesnat; jednostrano spljošten; širok 7-55 cm težine
i do 20 kg; Lepezastog je oblika sa neravnim rubom debljine; gornja površina
mu je svetložuta ili crveno do narandžastožuta; u stare gljive izbledi.
Iz drveta obično raste više gljiva, jedna iznad druge.
- CEVČICE
- Sumporastožuto; nalazi se na donjoj strani klobuka,
sastavljeno je od kratkih cevčica sa sitnim rupicama (3-5 komada na 1
mm). Cevčice se ne daju odvojiti od mesa. U mladih gljiva se na njemu
skupljaju sitne kapljice. Pore su dobro spakovane i skoro nevidljive kada je biljka mlada.
- OTRUSINA
- Otrusina je žuta.
- STRUČAK
- Kratak, zdepast, žućkast, izbija vodoravno iz stabla.
- MESO
- 2-3cm debljine, u mladih gljiva je meko, sočno, teško, jarkožuto
ev. bledožuto; ukus mu je kiselkasto gorak, miris prijatan; starenjem se
osuši i postane krto i lomljivo.
- MIKROSKOPIJA
- 5-7 x 4.0-5.0µm, ovalne do široko ovalne, glatke i bezbojne.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Na živom ili trulom drvetu listača (vrba, hrast, topola, bagrem, voćke),
u šumama, parkovima, vrtovima i voćnjacima. Od kraja Aprila do kraja
Maja, medjutim može ponovo izbijati sve do Septembra. Iz godine u godinu
izbija na istom stablu.
- JESTIVOST
- Jestiva je samo dok je gljiva mlada, dok joj je meso sočno. Treba je više
sati držati potopljenu u vodi, zatim prokuvati u drugoj vodi. Takođe je
potrebno odstraniti žutu ivicu gljive koja je bogata sumporom. Jedna od
najvećih i najintezivnije obojenih gljiva. Ima ukus pilećeg belog mesa.
Može da izazove različite alergije. Kada se konzumira sa alkoholom može
da izazove probleme u sistemu za varenje.
- SLIČNE VRSTE