Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

VUKOVO MESO, JETRENKA
(Fistulina hepatica) Schaeff.

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Polyporales / porodica-Fistulinaceae / rod-Fistulina

Vukovo meso, jetrenka
slika je sa sajta Nature Photography by Dragiš Savić

KLOBUK
Ima oblik široka jezika kojem je promer 10-20 cm, u sredini je mesnatiji, a u unutrašnjosti je manje mesnat. Klobuk je visok 2-3cm, prema rubu stanjen;crvene ili crvenosmeđe boje, slićne kao u sirove jetre. Spore su mu svetlo smeđe boje.
TRUSIŠTE
Na donjoj strani klobuka, sastoji se od razlicito dugačkih cevčica, koje su najpre žute, posle ružičaste boje. Tručak na dodir dobija smeđe pege. Otrusina je svetlo ružičaste boje sa crvenim prugama.
STRUČAK
Raste donekle koso iz debla. Boja stručka slična je boji klobuka. Dakle stručak je svetlosme đe ili sneđe boje. Stručak je nekad vrlo kratak, ili ga uopšte nema.
MESO
Meso je čvrsto, sočno, vlaknato, na preseku izgleda kao da ima žile. Kada se meso prerež na pola izbijaju krvavocrvene kapi soka; nekarakteristična mirisa; kisela je ili gorka. Kada je mlado meso je svetlo crveno a starenjem tamni.
STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
Niče iz stabala i panjeva listača, najčeše hrasta, ali i kestene i vrbe. Rasprostranjen je u Evropi i u severnoj Americi, u Teksasu i Kaliforniji. Uglavnom raste od jula do oktobra. Raste sama ili u malim grupama.
JESTIVOST
Jestivo je samo meso mlade gljive kojoj skinemo pokožicu i trusište, može se jesti sirovo ili posebno pripremljeno. Ukusna je kada je izrezana na kriške. Vukovo meso je najukusnije kada je pohovano.
SLIČNE VRSTE
Vukovo meso karakteristična je mekana gljiva na drveću. U našim krajevima ne rastu druge slične gljive s kojima bismo ga mogli zameniti.
Literatura
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor