VUKOVO MESO, JETRENKA
(Fistulina hepatica) Schaeff.
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Polyporales / porodica-Fistulinaceae / rod-Fistulina
slika je sa sajta Nature Photography by Dragiš Savić
- KLOBUK
- Ima oblik široka jezika kojem je promer 10-20 cm, u sredini je mesnatiji, a u unutrašnjosti je manje mesnat. Klobuk je visok 2-3cm, prema rubu stanjen;crvene ili crvenosmeđe boje, slićne kao
u sirove jetre. Spore su mu svetlo smeđe boje.
- TRUSIŠTE
- Na donjoj strani klobuka, sastoji se od razlicito dugačkih cevčica, koje su najpre
žute, posle ružičaste boje. Tručak na dodir dobija smeđe pege. Otrusina
je svetlo ružičaste boje sa crvenim prugama.
- STRUČAK
- Raste donekle koso iz debla. Boja stručka slična je boji klobuka. Dakle stručak
je svetlosme đe ili sneđe boje. Stručak je nekad vrlo kratak, ili ga
uopšte nema.
- MESO
- Meso je čvrsto, sočno, vlaknato, na preseku izgleda kao da ima žile. Kada se meso prerež na pola izbijaju krvavocrvene kapi soka; nekarakteristična mirisa; kisela je ili gorka. Kada je mlado meso je svetlo crveno a starenjem tamni.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Niče iz stabala i panjeva listača, najčeše hrasta, ali i kestene i
vrbe. Rasprostranjen je u Evropi i u severnoj Americi, u Teksasu i Kaliforniji. Uglavnom raste od jula do oktobra. Raste sama ili u malim grupama.
- JESTIVOST
- Jestivo je samo meso mlade gljive kojoj skinemo pokožicu i trusište, može
se jesti sirovo ili posebno pripremljeno. Ukusna je kada je izrezana na kriške. Vukovo meso je najukusnije kada je pohovano.
- SLIČNE VRSTE
- Vukovo meso karakteristična je mekana gljiva na drveću. U našim krajevima
ne rastu druge slične gljive s kojima bismo ga mogli zameniti.