Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

SLAMNATICA, ŽUTA VITIČARKA
Stropharia rugosoannulata

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Cortinariales / porodica-Cortinariaceae / rod-Stropharia

Slamnatica
slika je sa sajta "Treasurekeepers"

KLOBUK
Dok je mlada, klobuk je poluokrugao, a kasnije raširen, skoro ravan s nazubljenom svetlijom ivicom. U početku ima boju cigle s ljubičastim tonovima. Kasnije sve više bledi i postaje žute ili žutosmeđe boje. Klobuk naraste od 5 do 15 cm prečnika.
LISTIĆI
Lamele su sivo do crno ljubičaste, nejednako guste i duge.
OTRUSINA
STRUČAK
Stručak je od 7 do 15 cm dug i 2 do 3 cm debeo. Ponekad je sasvim svetao, a ponekad beložut ili belkastosmeđast.
MESO
Meso je belo, jedro, ugodnog ukusa.
MIKROSKOPIJA
STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
U prirodi raste na različitim strnjištima. Naziv slamnatica najverovatnije je dobila jer se gaji i raste u slami.
DOBA
Rastu od avgusta do oktobra (novembra). Pojavljuju se i u talasima. Prvi talas je najobimniji, a ostali talasi, koji se pojavljuju u razmacima od dve do tri nedelje, sve su slabiji. U kasnu jesen nestaju zbog zahlađenja a mlade gljive pojavljuju se sledeće godine.
JESTIVOST
Dobra jestiva gljiva.
SLIČNE VRSTE
UZGOJ I BRANJE
Gaji se veoma jednostavno: za podlogu je dovoljna zdrava i suva slama, koja se povremeno treba kvasiti. Stanište treba da bude zaštićeno od jakog vetra, sunca i kiše. Temperatura pri kojoj se razvija je od 5 do 25 stepeni, a temperatura viša od 33 stepena uništava micelijum. Plodovi se beru kada se ivica klobuka počne odvajati od stručka. Tada su gljive dostigle optimalnu veličinu. Rukom se uhvati za dno stručka i laganim zakretanjem odvaja od podloge.
Literatura
Pripremila Marija Mastilović IV-5
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor