Hrastov Turčin (Leccinum quericinum)
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Boletales / porodica-Boletoideae / rod-Leccinum
Slika je sa sajta users.skynet.be
- KLOBUK
- 6-24cm, poluloptast, pa sve veće kugle, pravilno oblo kružan, kod
najodraslijih ponekad tek malo iskrivljenog ruba i s ponekom širom brazdom.
Kožica dosta dugo nadrasta rub i s njega krpasto visi, zrnasto hrapavo, malo
naprsla, kod starijih gotovo glatka. U osnovi crvenosmeđ, najčešće
ciglasto, kestenjasto ili riđe smeđ, ređe je narandžastosmeđ,
stariji postaju svetliji, ponekad gotovo krem, ili pak kao rđa (tada pritisnuta
mesta vinski pocrvene).
- CEVČICE
- Duboko ulegnute pri stručku, 10-35mm duge, sive, kremaste, zatim smeđe, na
prerezu odmah postaju lila, pa sve tamnije lila.
- PORE
- Sitne, oko 0,3-0,4mm, okruglaste ili malo uglasto zbijene, u početku bele, zatim
istobojne sa cevčicama.
- OTRUSINA
- Tamnije smeđa.
- STRUČAK
- 8-20/2-4cm, valjkast ili nadole pomalo deblji, ponekad vretenast ili batinasto u dnu
zadebljan. U osnovi beo, nadole sve jače crvenosmđ, u bazi od micelija
beličasto prevučen. Gusto zrnastim krljuštima pokriven odozgo sve
tamnijim, od belog preko crvenosmeđeg do tamnosmeđeg, kod starijih gotovo
do crnog. Pun i tvrd, čak i malo vlaknast na prelomu.
- MESO
- Debelo, kompaktno, starenjem sve mekše, belo ili sivkastim prožeto. Na
preseku ga već za 1-2minute počinje odozgo nadole prožimati tamno lila,
sa sivkastom, pa crnom primesom, koje će nakon 24 sata postati dominantne. Kod
nekih posle lila faze nastaje viskicrvena. Ukus je ugodan, bez mirisa.
- HEMIJSKE REAKCIJE
- Na KOH po kožici klobuka ambra pa cinoberkarmin, u mesu donjeg dela stručka
žutosiva, po površini stručka maslinasta, po cevčicama i porama
narandžasta, zatim boje meda; kao i NH3, pocrnela mesta u mesu KOH razblažuje uz
plavosivi obrub. Na NH3 po stručku sumporno žuta, drugde nema reakcije. Na SV u
dnu stručka ružičasta.
- MIKROSKOPIJA
- Spore izrazito svetlo žute, hyaline,krupno granulirane, izduženo vretenaste,
gotovo cilindrične: veličine 12-16/4-5 mm.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Kraj hrastova svih vrsta, osim crnike, vrlo česta, a u nižim predelima Hrvatske i
u Vojvodini je masovna. Voli svetlija mesta, većinom iz rub šumskih puteva i jako
kiselo tlo. Pronađena u Evropi.
- DOBA
- Javlja se uglavnom krajem leta, početkom jeseni, preciznije-od avgusta do novembra.
Nekih godina javlja se i u junu.
- JESTIVOST
- Izvrsna jestiva gljiva, nikad nije crvljiva. Sprema se na sve načine kao i pravi
vrganji, čak i ukiseljena je odlična, jedino ne znamo kakvog je ukusa kad je
sušena. Odseći stručak dokle je tvrd.
- SLIČNE VRSTE
- Tek u novije doba ovaj je turčin izdvojen iz pojma topolinog turčina, Leccinum
aurantiacum. Izdvaja se pre svega po staništu kraj hrastova, po plavozelenoj
mrlji pri dnu stručka, po slabije crvenoj primesi na klobuku, kao i po hemijskim
reakcijama.