Domaći šampinjon (Agaricus bisporus)
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Agarigales / porodica-Agaricaceae/ rod-Agaricus
slika je sa sajta Tom Volk's Fungus
- KLOBUK
- 3 - 16 cm, suva, glatka ili sa sabijenim vlaknima ili malim razmacima, bele boje
u nekim oblicima, a smeđe u drugim. Okrugkast je ili poluokruglast, izbočen, pa spljošten,
ravan. Na nekim oblicima pokriven je žarko obojenim vlakancima ili ljuspicama; na mestima gnječenja
postaje crveno-smeđ. Klobuk nezrelih gljiva je debeo, mekan, nazubčan, beo, nestalan.
- LISTIĆI
- Odvojeni od stručka, spojeni, crvenkasto smeđi u početku, a na kraju
postaju tamno smeđi do crnkastog. Listić se pronalaze na unutrašnjoj strani
klobuka i raspoređene su kao žbice na točku. Gusti su i slobodni.
- OTRUSINA
- Otrusina je tamno smeđa.
- STRUČAK
- 2-8 cm dužine, 1-3 cm debljine, čvrst, manje- više ravan, sa ljuskama
ispod prstena. Beo, ponekad smeđ, sa prstenom koji ponekad nestane u starosti.
Drška je zdepasta i teško se odvaja od klobuka- u početku puna,
kasnije postaje šuplja, bela, kod nezrelih gljiva katkad ružičasta
iznad prstenka, na zrelim smeđa, ispod prstenka mekana. Prstenak je prilično
debeo, mekan i beo naborane površine na mestima dodira sa listićima za vreme razvitka.
- MESO
- Belo, na vazduhu postaje crveno kod nezrelih gljiva, a smeđe boje kod zrelih gljiva. Miris blag, ukus prijatan. Meso je čvrsto i tvrdo.
- ODGOJ
- Rastu na vlažnom, dobro provetrenom mestu. Temperatrura neophodna da bi biljka
rasla u savršenim uslovima je 50 do 70ºF. Relativna vlažnost mora biti
održavana iznad 70% ili bi gljiva mogla da se sasuši i precepi na pola.
- SAĐENJE
- Sađenje se vrši u vidu malih komadića na dubini od 4-25cm
ili jednostavno razbavan rukom.
- ĐUBRENJE
- Gljive se najbolje mogu uzgajati u plitkim kutijama ili ležistu ispunjenim organskim
đubrivom. Konjsko đubrivo je dugo bilo u upotrebi ali i drugi materijali mogu da
se koriste: seno lucerke, kukuruzni klip, slama, strugotine, živinsko đubrivo.
Posude su ispunjene đubrivom kome je dozvoljeno da provri na 140 stepeni F, 4-6 dana.
Posude su onda pomerene na dobro provetreno mesto temperature 70-80 stepeni F.
- HEMIJSKE REAKCIJE
- U reakciji sa KOH, klobuk ne požuti, niti pocrveni.
- BRANJE
- Branje moze otpočeti pri prvom pojavom dugmića i trajati do 6-7 nedelja i duže.
Svaka zrela gljiva je izmedju 1 i 2 inča prečnika. Berba se može obavljati
jednom dnevno ili jednom u nekoliko dana zavisi od klijanja.
- MIKROSKOPIJA
- Ono što šampinjone razlikuje od drugih gljiva je mikroskopsko: za razliku
od drugih vrsta, njen bazidijum drži dve spore, umesto četiri. One su čokoladno-smeđe boje.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Razbacana po pici, na salatama, sitno iseckana u prodavnicama, ponekad se javlja u
manjim grupicama na nađubrenom zemljištu, u velikim grupama, na travnjacima,
itd.
- DOBA
- JESTIVOST
- Šampinjon je, naravno, jestiv ali, kao i mnoga druga kultivisana hrana, nije ni
blizu toliko ukusna kao divlje gljive. Jestivi deo gljive je hranjivo telo ili reproduktivni
deo biljke. Jestivi deo sadrži dršku i klobuk.
- SLIČNE VRSTE
- Šampinjoni su u prodavnicama obično bele boje, ali proteklih godina industrija
gljiva je razvila smeđe šare na vrstama, koje označavaju kao "krimini" i
"portabelo" gljive (odlikuje ih to što "portabelo" moze da sazre preskačući
početnu fazu). Najbliži rođak šampinjona koji je široko
rasprostranjen i zaista divlji je poljska rudnjača.