Lipika (Agaricus arvensis)
razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Agarigales / porodica-Agaricaceae/ rod-Agaricus
slika je sa sajta Universite du Havre
- KLOBUK
- Dimenzija 10-15 cm, beo ili svetložut, zvonolik, kasnije raširen i na temenu i na obodu nepravilno udubljen,
a pod starosti vijugav. Smeđe je boje, a
na mestu dodira menja boju u žutu, na površini glatak, bez ljusaka; lipika
je najveća među pečurkama s belim klobukom koje na vazduhu požuti.
- LISTIĆI
- Listići su, kao kod svih šampinjona, u početku beli,
zatim ružičasti, a kod starih gljiva smeđi kao čokolada.
na kraju tamnosmeđi. Uski su i gusti.
- OTRUSINA
- Tamniosmeđa
- STRUČAK
- Lipika ima dosta snažan stručak, koji je prožupljen i
najčešće pri dnu zavijena. Beo sa žutim pegama, pahuljast i valjkast.
Dimenzije su mu 10-15 x 1-3 cm. Ima karakterističan dvostruki prsten, beo ili
žućkast, donji je deblji i na ivici ispucao,a gornji je tanak.
- MESO
- Belo ili žućkasto, na vazduhu požuti. Debelo.
Miriše na anis. Sa ukusom je oraha.
- HEMIJSKE REAKCIJE
- Koža klobuka postaje žuta pri dodiru sa sumpornom kiselinom ili KOH ,
meso sa fenolanilinom posteje smeđe-ljubičasto, dok osnova drške pri
kontaktu sa gvajakolom posteje plavo-siva.
- MIKROSKOPIJA
- Spore tamnosmeđe, ovalne, 7x5 µm
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- lipika raste u manjim grupama, u svim šumama, mada je u crnogoričnim
češća. Takođe raste i na proplancima i uz ivice šuma.
Takođe raste i na poljima gnojenim stajskim, a naročito konjskim
đubrivom.
- DOBA
- Od juna do oktobra uz ivice crnogoričnih šuma, ali ima ih i po drugim šumama.
Nalazimo je u kontinentalnim predelima, a u primorju raste
već u maju i ponekad u kasnu jesen, sve do decembra.
- JESTIVOST
- Ova gljiva je izuzetno ukusna i najbolja je od svih šampinjona.
Može da se peče, kuva, dinsta, suši, salamuri, kiseli. Izuzetna je
i sirova - na salatu. Pri kiseljenju zadržava prijatan miris na anis.
- SLIČNE VRSTE
- Kračun može vrlo lako da se zameni sa otrovnim šampinjonom
(Agaricus xanthoderma), koji raste u isto vreme i na istom mestu kao ova
gljiva. Međutim, treba uočiti dve stvari: otrovni šampinjon
miriše na lizol i na prerezu veoma brzo i jako žuti pri dnu drške.
Nije naodmet upozoriti i na moguću zamenu sa nekom otrovnom pupavkom, jer i
ove otrovnjače rastu u isto vreme kada i lipika (Agaricus arvensis).
Lako se mogu zameniti sa svim vrstama Amanite.