Beli Tartuf, Talijanski Tartuf (Tuber magnatum)
razred-Fungi / klasa-Ascomycetes / red-Tuberales / rod-Tuber
slika je sa sajta Svijet gljiva
- OBLIK
- Plodno telo je različite veličine, od veličine lešnika do male "lubenice",
a prosečna veličina je veličina kokošjeg jajeta, dimenzija od 5 do 15 cm.
Tartuf ima jak, specifičan i ugodan miris. Visok je od 1 do 5 cm visine. Ređe
kuglast, no i tada grbav sa usecima i žlebovima, sa jamama pa i parcijalno
spoljoštenim slojevima kao komad stene.
- SPOLJNI DEO
- To je tartuf žuto-braon, zelene ili sivo-zelene boje. Njegova aroma je intenzivnija i
jača
od arome drugih sorti tartufa i zavisi od biljke sa kojom živi u simbiozi. Površina
bez bubuljica, eventualno malo hrapava.
Opna je spolja kožnato blede boje, kao svetla kafa,starija i sa nežto jačom
smeđom primesom. Iznutra bela,
tanka oko 0,5mm, jače izražena sa donje strane.
- MESO
- Izrazito jakog je mirisa, koji podseća na miris plemenitog sira i belog luka,
i to je najskuplja gljiva na planeti.
Po celoj unutrašnjosti prošarano belim venama a masa kroz koju se vijugavo
i lavirintno vene granaju u početku
je sivkastobela, zatim siva, sasvim zrela i gotovo crna.
- MIKROSKOPIJA
- Spore su jajastog oblika, prekrivene mrežom udubljenja i ispupčenja, dimenzije
32-45 x 30-40µm. Bele su, krem ili žućkaste. Spore široko eliptične do
gotovo okrugle, načičkane cilindričnim iglicama, po vrhu povezanim jednim prozirnim
velom, tako da se promer cele spore povećava za 2 dužine iglice. Jezgro je mrežasto
granulirano, a pojedine očice su duge 6-10µm. Spore su vece Što ih je manje u
ascusu, od jedne jedine do dve tri.
- STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
- Tartuf je podzemna gomoljasta gljiva, koja se nalazi u vlažnom zemljištu. Raste u
šumama i pod zemljom. Visoko cenjeni beli istarski tartuf raste u sivom zemljištu
bogatom glinom, većinom duž reke Mirne, posebno oko grada Motovuna. Prosečna
veličina tartufa je veličine jajeta. Najveći tartuf na svetu, koji je
zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda, je pronađen upravo u blizini Buzeta
(grad u Istri), a težio je 1310 grama! Može se nać u celoj Evropi, a posebno u
listopadnim šumama Severne Italije. Kao stanište ovih gljiva posebno je poznat
italijanski grad Alba.
- VREME RASTA
- Dozreva već tokom septembra, pa sve do kraja decembra, a u blagim zimama i u toku januara.
Raste od 3 do cak 600 metara nadmorske visine u simbiozi s trepetljikom, belim i crnim topolama,
vrbama, hrastovima, leskom, lipom, lešnikom i grabom.
- DOBA SAZREVANJA
- (XI) I-VI, no mogu se naći, jer dugo rastu i teže se kvare, i u drugo doba godine.
- JESTIVOST
- To je veoma dragocena i veoma tražena gljiva izvrsnog ukusa. Otkupna cena mu je od
1.000 do 1.200 evra za kg. Po ekskluzivnim prodavnicama na Zapadu birani primerci
dostižu cenu i od 4.000 evra za kilo. Trgovina belim tartufom je u Albi posebno
popularna u oktobru i novembru. Skup je jer je redak u prirodi, ima osobitu aromu i ima
sposobnost da prenese te mirise u jelo. Tartufi od davnina pripadaju tradicionalnoj francuskoj,
italijanskoj i istarskoj kuhinji. Posebno je prikladna za soseve, za nadeve mesa ili
ribe ili kao prilog. Sama za sebe je "prejaka". Po kuvanju miris luka, iako slabiji, ostaje, a
pridružuje mu se još jedna specifična aroma na parfem.
- SLIČNE VRSTE
- Najmanje 200 vrsta raznih sorta tartufa u većoj ili manjoj meri pripada istoj porodici.
Evropske sorte tartufa koje su značajne u kulinarstvu pripadauju sorti Tuber.
Glatke površine bez bubuljica i sličnih boja najbliži pošupljeni tartuf,
Tuber excavatum Vitt. Po boji, obliku pa i mirisu na luk slična je i lažna
gomoljača, lažni tartuf, Tuber macrosporum, no ona ima bubuljiččastu
površinu i još veću površinu. Istarski tartuf Tuber melanosporum Vitt,
najcenjeniji je od svih tartufa. Boje je crvenosmedje, pa crne, a pokriven je piramidalnim
bubuljicama, širokim do pola mm. Iglice spore su maksimalno 3µm duge.