Zamrzavanje je novija metoda konzervacije namirnica, pa samim tim i gljiva. Postupak je lak i jednostavan i ne zahteva visoko tehnološko predznanje. Tom vrstom konzervacije dobro se čuvaju kvalitetne osobine proizvoda. Za zamrzavanje su pogodne mesnate, sveže, mlade i zdrave gljive, koje prethodno treba dobro očistiti od zemlje i lišća (po potrebi oprati) i kratko blansirati (4-5 minuta) u zasoljenoj vodi sa malo limuntusa (da se sačuva boja gljiva). Posle prokuvanja gljive se prelivaju hladnom vodom, cede, prosušuju i stavljaju u odgovarajuće posude i zamrzavaju. Postupak zamrzavanja mora se brzo izvesti; (u kućnim uslovima na temperaturi do -18ºC) a u profesionalnoj obradi prvo na jako niskoj temperaturi do -40ºC, a zatim čuvati na temperatutri od -20ºC. Duboko zamrzavanje vrši se u hladnjačama koje su opremljene za tako niske temperature.