Mlade i neoštećene gljive treba očistiti, oprati i ocediti. Ako su krupne valja ih iseći na manje delove. Staviti ih u sud sa vodom, kojoj su prethodno dodati so i kiselina, računajući po 12g soli i 5g sirćetne ili limunske kiselinena 1l vode. Prokuvati tako da tečnost kuva 2-3 minuta. Prokuvane gljive treba da su dovoljno meke ali da se ne raspadaju. Potom ih treba ohladiti i po potrebi isprati od sluzi hladnom vodom. U međuvremenu spremi se razblaženo sirće kao za salatu kome se doda manja količina isečenog luka ili začinskog bilja. Prokuvane i oprane gljive stave se u tako pripremljeno sirće i prokuvaju još 10-15 minuta. Zatim se ostave da se ohlade , pa se poređaju u tegle, i preliju presolcem (tečnost u kojoj su kuvane) tako da ih potpuno prekrije i spreči njihovo sušenje i kvarenje. Ovako spremljene gljive, mogu se održati godinu dana ako se čuvaju na prohladnim mestu. U slučaju da se ne mogu obezbediti odgovarajuđi temperaturni uslovi za čuvanje, sigurnije je da se gljive posle prvog kuvanja i pranja u hladnoj vodi, stave u tegle ili druge sudove za konzervisanje, preliju razblaženim sirćetom koje je prethodno prokuvano sa lukom ili začinskim biljem, pa sudovi povežu pergament papirom i stave u kazan sa vodom i prokuvaju radi sterilizacije. Dobro je da se na površinu tečnosti sipa malo jestivog ulja pre nego što se tegle zatvore.