Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

SMRČCI (rod Morchella)

razred-Fungi / klasa-Ascomycetes / red-Pezizales / porodica-Morchellaceae

Osnovne odlike roda su jako naborana ili uzdužno rebrasta glavica i valjkastom ili uzdužno rebrastom šupljom drskom, brašnjave povrsine. Svi se jedu prženi ili kuvani, pošto sirovi izazivaju crevne smetnje.

Osnovne odlike roda su sledeće:

  1. Visina od 5 do 15 cm. Okruglast, valjkasto kupast, uzdužno naboran, smeđi šešir. Beličasta drška. Nalaze se u proleće u niskoj travi u proređenim šumama, od oko 300 do 3000 m nmv. Ima ih više vrsta i sve su jestive (običan smrčak, debelonogi smrčak, kupasti smrčak, rebrasti smrčak) ali nema opasnosti sa zamenom sa otrovnim gljivama. Pošto sadrže termo labilnu halvela kiselinu, koja je toksična, pre upotrebe smrčke treba obariti (blanširati). Dobri su sušeni kao začin
Literatura [5]

Mi smo obradili sledeće vrste:

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor